Razer Naga Epic Gaming Mouse Review

Pre dva meseca imali smo prilike da testiramo Razer tastaturu BlackWidow 2014, i slušalice Kraken koje su bile odlične za FPS, MMO i RTS igrače. Ovoga puta, imamo prilike da pogledamo kako izgleda jedan njihov proizvod koji cilja publiku MMO igrača, a to je Razer Naga Epic Gaming miš. 

Osobine i Funkcije Razer Naga Epic Gaming Miša
 • 17 programabilnih MMO-optimiziranih tastera (koje uključuju i 12 tastera na desnoj strani miša)
 • Kabl ili WIFI dual mode, vi birate kako ćete povezati miš
 • Wireless: USB 2.4GHz
 • 3 zamenjujuća side panela
 • Stanica za Punjenje baterije (takodje radi i kao Wireless resiver)
 • Beskonačno pravljenje profila i Addona
 • Opcioni MMO specifičan software addon
 • 16 million pozadinskog osvetljenja
 • 5600dpi Razer Precision 3.5G Laser Sensor
 • 1000Hz Ultrapolling™ / 1ms vreme odziva
 • Veličina: 116L x 77W x 41H (u mm)
 • Trajanje Baterija: 12 sati (neprestanog korišćenja); 72 sata (normalnog gaming korišćenja)

Razer Naga Epic MMO Gaming Mouse Pakovanje

 
Razer Naga Epic prezentovana je u velikoj kartonskoj kutiji. Na prednjem delu kutije možemo videti kvalitetno odštampanu grafiku izgleda Naga Epic miša, dok na zadnjem delu kutije možemo pročitati njegove osobine i funkcije. Unutra kutije naišli smo na Naga Epic miš zajedno sa stanicom za punjenje / wireless predajnikom. Dok smo u posebnoj kutiji pronašli dokumentaciju, USB Kabl, bateriju i dva dodatna side panela za miš.

Razer Naga Epic Gaming Mouse Review 

Razer Naga Epic MMO Gaming Mouse

 
Na prvi pogleda Epic verzija izgleda jako slično originalnom Naga mišu, sa malim izmenama u obliku i dizajnu. Kada smo pogledali miš izbliza, Razer Naga Epic ima dosta izmenama, a počećemo od toga da je Epic neznatno veći u odnosu na originalni Naga miš.  Sa svojim dimenzijama 116x77x41mm on je 1cm širi u odnosu svog starijeg brata, i dizajniran je za desnoruke igrače sa 12 tastera na levoj strani miša. Glavni levi i desni taster na mišu su dovoljno veliki, a izmedju njih se nalazi scroll koji je čvrst i prijatnog osećaja pri korišćenju. Odmah ispod scrolla nalaze se i dva dodatna tastera.
 


Na levoj strani Razer Naga Epic miša nalaze se 12 tastera, glavna i unikatna prodajna poenta ovog miša. Svih 12 tastera mogu da se nameste da koriste Number Pad tastera sa tastature, ili da ih uz pomoć programa podesite da rade druge funkcije. Ovo će najviše korisno pronaći MMO igrači koji svaki taster mogu da podese za odredjeni macro, a to sve brzo i jednostavno mogu uraditi uz pomoć razer naga epic addona koji dolazi uz program.

Desni deo Naga Epic miša, nema tastere na sebi, ali možete skinuti desni panel i zameniti sa ostala dva koja su došla uz pakovanje. Ovim podešavanjem igrač sam može pronaći koji oblik miša mu odgovara kako bi odmarao ruku dok ga koristi. Kako bi ubacili bateriju (koja traje 12 sati neprestanog korišćenja ili 72 sata normalnog gaming korišćenja), morali smo da skinemo desni panel na Naga Epic miša i ubacimo bateriju unutra.

Na donjem delu Naga Epic miša možemo primetiti Ultraslick™ nogice kao i Razer Precision 3.5G laserskog senzora sa 5600dpi, 1000Hz Ultrapollinga i 1ms vreme odziva. Takodje na donjem delu Naga miša možemo pronaći prekidač koji podešava funkciju levih tastera. Novo u Epic verziji je što ima i on/off sync taster za sinhronizaciju i povezivanje sa wireless prijemnikom, kao i dva contact dela predvidjenja za punjenje baterije kada je miš na wireless stanici.

Kada smo povezali miš i upalili ga, Scroll i 12 tastera koji se nalaze na levoj strani miša počeli su odmah da svetle u raznim bojama. A uz pomoć programa možemo podestiti kojom bojom će miš da svetli. Izbor svetla vam se prostire u 16 miliona boja. Naga Epic je došao sa laganim pletenim kablom, koji se povezuje sa wireless stanicom, ili direktno na miš ukoliko vam je u toku igranja nestala beterija.

Razer Software

 
Ažuriranje firmware na Naga Epic mišu bio je jednostavan proces. Ne morate da odradite neke specijalne korake, kao što je pritisni dugme, pa priključi miš, već jednostavno smo kliknuli na "Install the update", i sačekali da se završi instalacija.
 
Software koji je došao uz Naga Epic miš dobio je dosta promena u odnosu na Molten i Originalnu Nagu, i on nam sad omogućava da konfigurišemo bezbroj opcija, uključujući programske tastere, podešavanje performansi, profila, macro i osvetljenja.

Podešavanje tastera je veoma jednostavno. Opcije su podeljene, i jednostavnim klikom podešavamo šta radi levi i desni taster na mišu, kao i Scroll i tasteri ispod njega. Tu je i Thumb View Grid gde podešavate 12 tastera na levoj strani miša.

Kada je reč o performansama i njegovom podešavanju možete podestiti DPI na maksimalnih 5600, takodje DPI može biti podešen nezavisno za X i Y osu. Tu je i podešavanje akceleracije, gde je polling rate maksimalan 1000Hz.

Naga Epic Miš podržava bezbroj profila, koji mogu da se podešavaju uz pomoć Profile opcije u Software-u. Podešavanje Macro tastera, koje možete snimiti uz pomoć software-a ili addona u igri (dodatno Razer Control Panel dolazi sa opcijom da instalirate Addone za Vašu omiljenu MMO Igru). Mi smo odmah probali kako to radi u World of Warcraftu!

Finalni tab je software confirugration panel koji Vam omogućava da podesite osvetljenje na mišu. Informacije o Firmware, driverima, wireless i stanju baterije, se takodje nalaze tu.

Razer Naga Epic Korisničko Iskustvo

Kada smo prvi put probali Naga Epic miš, prošao je mali period da ga podesimo kako nam odgovara. Prvo smo morali da podesimo desne side panele kako bi saznali kako nam nabolje odgovara oblik miša i šta više odmara ruku. Dok je drugi period bio podešavanje DPI, tastera na mišu i macro-a u igri. Posle par sati sredjivanja, miš je bio jednostavan za korišćenje i već smo uvideli velike prednosti.

Naravno Naga Epic je wireless miš i pronašii smo da je odziv identičan kao i kad je miš vezan preko kabla. Baterija dosta dugo traje, mada jedini problem može biti ukoliko planirate maraton igračke sesije, gde ćete morati da odmorite malo kako bi se miš napunio ili, ćete morati da ga povežete na USB kabl.

Korišćenje Naga Epic miša bilo je veoma udobno, čak i posle dužeg vremenskog igračanja, sve zahvaljujući njegovom obliku. Kao što smo već rekli oblik je moguće promeniti na desnoj strani jer se paneli skidaju. Svaki side panel je bio odličan za korišćenje, medjutim najveći nam je najviše odgovarao. Ovo je uglavnom zato što je omogućavao da se dva prsta odmaraju na njemu. Leva strana miša predvidjena za palac je dovoljno velika, kako bi lako identifikovali taster po osećaju.

Što se tiče samog Razer Naga fokusa, dobili smo addone koje možemo da koristimo u MMO igrama, koji uključuje i najpopularniji World of Warcraft. World of Warcraft add-on je mod za lakše i brže podešavanje tastera na Naga mišu. Veoma je jednostavan i lak za korišćenje i odlično se snalazio sa community addonom kao što je Bartender. Ovo odlično softwersko iskustvo nastavlja se sa Razer Control Panelom koji je jednostavan za korišćenje. Dodaćemo i mogućnost lakog ažuriranja firmware-a što će omogućiti Vašem mišu da nastavi da se razvija i radi dobro dugo vremena.

Zaključak
Razer Naga je uvek bio naš number one MMO miš, od kako je pušten u prodaji. I onda smo bili impresionirani mogućnostima koje je tada pružao, a onda nam je došla Molten verzija koja je donela par novina. Kada pogledamo Epic verziju, Razer je drastično otišao korak dalje. Bez gubitka signala u WIFI režimu, mogućnost podešavanja oblika miša, što nam daje dodatnu udobnost pri korišćenju, Razer je zadržao i kvalitet Naga Epic miša; kada krenemo samo od Epic pakovanja u kome dolazi, stanice za punjenje miša sve je u top rangu!

Na kraju kada dodjemo do njegove cene Epic miš je skup, medjutim to nam je jasno, jer Razer proizvodi vrhunski asortiman koji opravdava svoj cenovni rang. Sigurno bilo koji MMO igrač koji ne poseduje Naga miš, a traži da kupi visoko kvalitetan wifi miš, biće savetovan da kupi Razer Naga Epic. U stvari mi zasigurno možemo reći da vlasnici originalne verzije treba da razmisle o kupovini novog modela, jer je on jednostavno tolko dobar!

Razer Naga Epic Mouse na test ustupio generalni zastupnik za Razer u Srbiji Computerland.

Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.
Website designed by AdriaDev