Razer BlackWidow 2014 Gaming Keyboard

Nova Razer BlackWidow “2014 Edition” mehanička gejming tastatura dobila je novu tehnologiju svičeva na tasterima, ali je to u suštini ista gaming tastatura koju smo već videli. Zbog čega je Razer odlučio da nadogradi već fenomenalnu tastaturu? Zato smo imali prilike da je isprobamo i vidimo razlike!

Prva BlackWidow tastatura bila je objavljena 2010 godine (sa svojim Razer Blue Led periodom), a to je i bila prva njihova mehanička tastatura koje je predstavljena kao premium gejming periferija. Pored njihove odlične preciznosti, izdržljivosti, mehaničke tastature su stara tehnologija, koja nije mnogo bila uspešna zbog tastatura koje su koristile membrane, koje su ujedno bile jeftinije u izradi i prodaji. Medjutim Razer BlackWidow, sa Cherry-MX blue (clicky) svičevima, predstavio je igračima superiorniju periferiju koja im je pomogla brzom odzivu, anti-ghostu i većoj izdržljivosti tastera.

Pakovanje

BlackWidow Razer “2014 Edition” tastatura dolazi u kutiji standardnog Razer stila. Ista šema boja, crne i zelene koje se prostiru preko cele kutije, gde na obe strane imamo ispisane bitne karakteristike tastature. Tu je i mali prozor koji ostavlja kupcima da probaju osećaj tastera pre nego što je kupe. Unutar kutije tastatura je zaštićena plastičnom folijom sem tastera strelica (napred, nazard i gore, dole). 

Razer BlackWidow 2014 Gaming Keyboard

Razer BlackWidow 2014 Tastatura

Razer BlackWidow Razer “2014 Edition” je lepo dizajnirana tastatura crne boje , veličine 475x171x30mm, napravljena od mat plastike. Svaki taster na njoj može da promeni funkciju uz pomoć Razer Synapse programa i koji Vam donosi mogućnost da napravite 10 različitih profila.

Sa desne stranice tastature imamo 3.5mm konektore za slušalice kao i jedan USB port za povezivanje dodatnog uredjaja. Ovaj port ima dovoljno snage da na njemu punite Vaš mobilni telefon.

Na levoj strani tastature nalazimo 5 Razer macro tastera za gaming na kojima možete podesiti odredjene funkcije za igricu, korišćenjem Razer Synapse programa ili jednostavnim klikom na FN+M taster. Taster FN koji se nalazi desno od space dugmeta takodje možete koristiti i za sekundarne funkcije F tastera, a to su: Media tasteri, i Gaming mode koji gasi Windows tastere (ujedno i ALT + TAB funkciju).

Na zadnjoj strani tastature, nalazimo nalepnicu gde možemo pročitati informacije proizvoda, gumene nožice koje odlično drže tastaturu za stolom kako se ne bi pomerala. Tu su i dve nožice na gornjim krajevima kojim možete podići nivo tastature za 1cm.Razer BlackWidow “2014 Edition” konektujete se na sistem 2m dugačkim kablom uz pomoć dva pozlaćena USB konektora i dva 3.5mm audio konektora. 

Karakteristike:

 • Razer™ Mehanički Svičevi (50g sila pritiska)
 • Svaki taster može da izdrži 60 miliona pritiska
 • Anti Ghosting za pritisak do 10 tastera istovremeno
 • Kompletno programibilni tasteri i on-the-fly macro snimanje
 • 5 dodatnih macro tastera
 • Gaming Mode opcija (Isključuje Windows taster / Alt + F4 i ALT+TAB)
 • Audio-out/mic-in Ulazi
 • USB Port
 • Razer Synapse 2.0
 • Pleten kabl
 • Veličina: 475mm (širina) x 171mm (dužina) x 20mm (visina)
 • Težina: ~1500 grama

Pa koja je razlika u 2014 Ediciji tastature? Svičevi koji su zamenili stare Cherry MX blue mehaničke svičeve sa novim inovativnim “Razer Green” svičevima.
Razer Green svičevi su veoma slični Cherry MX-blue svičevima - oni su glasni, sa prelepim klikom koji ima neku svoju simfoniju za Vaše uši dok kuckate, dok nekom zvuk može biti jako iritantan. (Razer je takodje predstavio i “Razer Orange” svičeve, koji su veoma tihi i dostupni samo na nekim modelima tastatura.)

Razer Green karakteristike su sledeće:

 • Veća izdržljivost: 60 miliona klika naspram 50 miliona (Cherry MX svičeva).
 • Kraće Aktiviranje tastera (npr. nemorate da pritisnete jako taster kako bi se on registrovao). Razer Green svičevi zahtevaju hod tastera od 1.9 +/- 0.4mm kako bi se aktivirao, dok kod standardnih mehaničkih tastera hod je 2.2 +/- 0.6mm.
 • Brži reset: kraće aktiviranje tastera znači i brži reset da ponovo i brže kliknete na isti

Još jedna dobra stvar kod 2014 modela je mek dodir i mat crna boja umesto sjajne na plastici koja je znala da se razmazuje na 2010 ediciji.

Performanse

Pravo pitanje je sledeće: Da li su Razer Green svičevi uopšte imaju neke razlike u odnosu na njihovu već odličnu tastaturu?

Iskreno, moramo reći ne toliko. Nismo imali prilike da vidimo velike razlike u performansama izmedju BlackWidow 2010 i BlackWidow 2014, a isprobali smo je u World of Warcraftu, Starcraftu, Heroes of the Storm i Diablo III.

Medjutim da li je Razer BlackWidow 2014 i dalje odlična mehanička tastatura?

Apsolutno! Možda novi tasteri nam nisu dali tolko primetne razlike u performansama, ali mi i dalje volimo ovu tastaturu, a posebno novu mat crnu boju.

Naravno, i dalje bi voleli da vidimo još jedan dodatni USB port, i možda koji više dodatni macro taster, ali Razer BlackWidow 2014 je i dalje naš personalni favorit i veoma je preporučujemo svim gaming igračima, jer ona zaslužuje čistu desetku!

Tu je naravno i Razer Synapse 2.0 software, koji Vam omogućava jednostavno podešavanja macro na tasterima. Preko ovog program lako možete podesiti 5 macros tastera koji se nalaze na samom kraju leve strane tastature, kao i bilo koji taster na tastaturi. Takodje preko tastature bez programa možete snimit macro na bilo kom tasteru.

Zaključak: Čista desetka!

Kao i kod većine novih tastatura, biće potreban period upoznavanja sa novim proizvodima, više zbog mehaničkih tastera i izmene u rasporedu. Ali posle tog kratkog perioda prilagodjavanja pronaćićete kolko su mnogo brže i kolko poboljšanja donose u igranju. Igrači će pronaći on-the-fly makro snimanje od velike koristi. Generalno BlackWidow nudi vodeći kvalitet izrade, i veliki skup funkcija za izuzetan doživljaj u kucanju, po ceni od ~12799,00 dinara!

Tastaturu na test ustupio generalni zastupnik za Razer u Srbiji Computerland.
 
Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.
Website designed by AdriaDev