Razer BlackWidow 2014 Gaming Keyboard

Nova Razer BlackWidow “2014 Edition” mehanička gejming tastatura dobila je novu tehnologiju svičeva na tasterima, ali je to u suštini ista gaming tastatura koju smo već videli. Zbog čega je Razer odlučio da nadogradi već fenomenalnu tastaturu? Zato smo imali prilike da je isprobamo i vidimo razlike!

Prva BlackWidow tastatura bila je objavljena 2010 godine (sa svojim Razer Blue Led periodom), a to je i bila prva njihova mehanička tastatura koje je predstavljena kao premium gejming periferija. Pored njihove odlične preciznosti, izdržljivosti, mehaničke tastature su stara tehnologija, koja nije mnogo bila uspešna zbog tastatura koje su koristile membrane, koje su ujedno bile jeftinije u izradi i prodaji. Medjutim Razer BlackWidow, sa Cherry-MX blue (clicky) svičevima, predstavio je igračima superiorniju periferiju koja im je pomogla brzom odzivu, anti-ghostu i većoj izdržljivosti tastera.

Pakovanje

BlackWidow Razer “2014 Edition” tastatura dolazi u kutiji standardnog Razer stila. Ista šema boja, crne i zelene koje se prostiru preko cele kutije, gde na obe strane imamo ispisane bitne karakteristike tastature. Tu je i mali prozor koji ostavlja kupcima da probaju osećaj tastera pre nego što je kupe. Unutar kutije tastatura je zaštićena plastičnom folijom sem tastera strelica (napred, nazard i gore, dole). 

Razer BlackWidow 2014 Tastatura

Razer BlackWidow Razer “2014 Edition” je lepo dizajnirana tastatura crne boje , veličine 475x171x30mm, napravljena od mat plastike. Svaki taster na njoj može da promeni funkciju uz pomoć Razer Synapse programa i koji Vam donosi mogućnost da napravite 10 različitih profila.

Sa desne stranice tastature imamo 3.5mm konektore za slušalice kao i jedan USB port za povezivanje dodatnog uredjaja. Ovaj port ima dovoljno snage da na njemu punite Vaš mobilni telefon.

Na levoj strani tastature nalazimo 5 Razer macro tastera za gaming na kojima možete podesiti odredjene funkcije za igricu, korišćenjem Razer Synapse programa ili jednostavnim klikom na FN+M taster. Taster FN koji se nalazi desno od space dugmeta takodje možete koristiti i za sekundarne funkcije F tastera, a to su: Media tasteri, i Gaming mode koji gasi Windows tastere (ujedno i ALT + TAB funkciju).

Na zadnjoj strani tastature, nalazimo nalepnicu gde možemo pročitati informacije proizvoda, gumene nožice koje odlično drže tastaturu za stolom kako se ne bi pomerala. Tu su i dve nožice na gornjim krajevima kojim možete podići nivo tastature za 1cm.Razer BlackWidow “2014 Edition” konektujete se na sistem 2m dugačkim kablom uz pomoć dva pozlaćena USB konektora i dva 3.5mm audio konektora. 

Karakteristike:

 • Razer™ Mehanički Svičevi (50g sila pritiska)
 • Svaki taster može da izdrži 60 miliona pritiska
 • Anti Ghosting za pritisak do 10 tastera istovremeno
 • Kompletno programibilni tasteri i on-the-fly macro snimanje
 • 5 dodatnih macro tastera
 • Gaming Mode opcija (Isključuje Windows taster / Alt + F4 i ALT+TAB)
 • Audio-out/mic-in Ulazi
 • USB Port
 • Razer Synapse 2.0
 • Pleten kabl
 • Veličina: 475mm (širina) x 171mm (dužina) x 20mm (visina)
 • Težina: ~1500 grama

Pa koja je razlika u 2014 Ediciji tastature? Svičevi koji su zamenili stare Cherry MX blue mehaničke svičeve sa novim inovativnim “Razer Green” svičevima.
Razer Green svičevi su veoma slični Cherry MX-blue svičevima - oni su glasni, sa prelepim klikom koji ima neku svoju simfoniju za Vaše uši dok kuckate, dok nekom zvuk može biti jako iritantan. (Razer je takodje predstavio i “Razer Orange” svičeve, koji su veoma tihi i dostupni samo na nekim modelima tastatura.)

Razer Green karakteristike su sledeće:

 • Veća izdržljivost: 60 miliona klika naspram 50 miliona (Cherry MX svičeva).
 • Kraće Aktiviranje tastera (npr. nemorate da pritisnete jako taster kako bi se on registrovao). Razer Green svičevi zahtevaju hod tastera od 1.9 +/- 0.4mm kako bi se aktivirao, dok kod standardnih mehaničkih tastera hod je 2.2 +/- 0.6mm.
 • Brži reset: kraće aktiviranje tastera znači i brži reset da ponovo i brže kliknete na isti

Još jedna dobra stvar kod 2014 modela je mek dodir i mat crna boja umesto sjajne na plastici koja je znala da se razmazuje na 2010 ediciji.

Performanse

Pravo pitanje je sledeće: Da li su Razer Green svičevi uopšte imaju neke razlike u odnosu na njihovu već odličnu tastaturu?

Iskreno, moramo reći ne toliko. Nismo imali prilike da vidimo velike razlike u performansama izmedju BlackWidow 2010 i BlackWidow 2014, a isprobali smo je u World of Warcraftu, Starcraftu, Heroes of the Storm i Diablo III.

Medjutim da li je Razer BlackWidow 2014 i dalje odlična mehanička tastatura?

Apsolutno! Možda novi tasteri nam nisu dali tolko primetne razlike u performansama, ali mi i dalje volimo ovu tastaturu, a posebno novu mat crnu boju.

Naravno, i dalje bi voleli da vidimo još jedan dodatni USB port, i možda koji više dodatni macro taster, ali Razer BlackWidow 2014 je i dalje naš personalni favorit i veoma je preporučujemo svim gaming igračima, jer ona zaslužuje čistu desetku!

Tu je naravno i Razer Synapse 2.0 software, koji Vam omogućava jednostavno podešavanja macro na tasterima. Preko ovog program lako možete podesiti 5 macros tastera koji se nalaze na samom kraju leve strane tastature, kao i bilo koji taster na tastaturi. Takodje preko tastature bez programa možete snimit macro na bilo kom tasteru.

Zaključak: Čista desetka!

Kao i kod većine novih tastatura, biće potreban period upoznavanja sa novim proizvodima, više zbog mehaničkih tastera i izmene u rasporedu. Ali posle tog kratkog perioda prilagodjavanja pronaćićete kolko su mnogo brže i kolko poboljšanja donose u igranju. Igrači će pronaći on-the-fly makro snimanje od velike koristi. Generalno BlackWidow nudi vodeći kvalitet izrade, i veliki skup funkcija za izuzetan doživljaj u kucanju, po ceni od ~12799,00 dinara!

Tastaturu na test ustupio generalni zastupnik za Razer u Srbiji Computerland.
 

Logitech G440 Mousepad

Logitech nije stranac u high-end gaming tržištu periferija, gde su se godinama dobro nosili sa konkurencijom po pitanju inovacije, kvaliteta i cena. Ono što smo se uvek pitali je, zašto Logitech nije proizvodio podloge za miš? Nikada nismo dobili odgovor na to pitanje, ali od kako su počeli sa proizvodnjom Logitech G periferija, po prvi put izbacili su i svoje podloge za miš Logitech G240 (tkanika) i Logitech G440 (ćvrst materijal - termoplastični polimer)

Po ceni od 29.99€, Logitech G440 sigurno vredi za takav jak brend. Ona sigurno opravdava svoju cenu po pitanju kvaliteta proizvoda, ušta smo se i sami uverili prilikom testiranja. Pa evo i par detalja:

Specifikacije
 • Podloga: Polypropylene - termoplastični polimer
 • Širina: 340 mm
 • Dužina: 280 mm
 • Debljina: 3 mm
 • Težina: 229 g
 • Garancija: 3 godine

Kao što je navedeno u specifikacijama, G440 više odgovara standardnom kvadratastom obliku, koji odgovara svim vrstama današnjih igrica. G440 je sasvim dovoljne veličine, sem ako nemate velike potrebe za većim površinama podloge. Pa da vidimo kako G440 izgleda izbliza...

Pogled Izbliza

G440 dolazi u elegantnoj flat kutiji, crno i plave-neon boje, sa brendiranim Logitech G Logo-om.

Pozadi možemo pročitati specifikacije podloge na više jezika. Kao što vidite na slici u prilogu, postoji i mali trouglasti deo koji je izrezan i gde se nalazi tekstura kao sa podloge, kako bi mogli dodirom da osetite kako površina podloge izgleda bez otvaranja kutije.

Otvaranjem kutije, primetili smo samo podlogu i dokumentaciju koja dolazi uz nju. Početni utisak je da je površina podloge klizava, ali ne kao kod ostalih plastičnih podloga koje smo imali prilike da testiramo. Dno podloge je od gume, tako da nećete imati problema da Vam se podloga pomera. Gde je budete postavili, tu će sigurno i da ostane. Na prvi pogled G440 dizajn i konstrukcija deluju sasvim jednostavno. Gornja površina je crne boje, sa prelepom teksturom i samo slovo G na dnu desnog ugla. Performanse

Probali smo tri miša sa ovom podlogom, uključujući Logitech G602s i skuplje modele Razer Mambu i SteelSeries World of Warcraft WIFI Miš. U testu nismo imali osećaj da ima neke velike razlike u korišćenju sva tri miša. Podloga se pokazala odlično u sva tri slučaja, dok smo igrali World of Warcraft, Starcraft 2 i Counter Strike Global Offensive. Kada govorimo i High-DPI igrama, probali smo da odigramo Counter Strike Global Offensive sa 5700 DPI, i sensitivity 0.1. U toku igre podloga je pružila užitak da osetite adrenalin dok dostižete velike brzine bez gubitaka kontrole nad mišem!

Bez obzira da li koristite optički ili laserski miš, G440 pravi put do odlične preciznosti senzora. Logitech G440 Podloga pružiće Vam uvek tačnost koja Vam je potrebna da pobedite u svakoj igri!

Zaključak

Po ceni od 29.99€, Logitech G440 podloga se sigurno više isplati nego konkurentski proizvodi kao što su SteelSeries QCK+, ili njihov skuplji model čvrstije izrade. Ukoliko tragate za novom podlogom za vašeg miša, teško da ćete pogrešiti ukoliko se odlučite za G440. Veliki plus je i u tome što se podloga odlično pokazala u korišćenju Logitechovih miševa. Takodje je i jednostavna za čišćenje i održavanje.
Logitech G440 će biti dobar pratilac na svakom računarskom stolu, za gaming i generalnu upotrebu.

Logitech G430 Review

Većin Hardcore igrača uvek se odluče da kupe PC gaming slušalice, kako bi bolje ušli u virtualni svet, ili kako bi dobili prednost u online takmičenju. Logitech G430 upravo ima taj cilj da pruži najbolje u oba sveta, svojim novim proizvodom koji u sebi ima: 7.1 Dolby Surround sound i odličan mikrofon koji poništava buku vaših prijatelja, roditelja ili cimera u daljini. Za samo 79 Evra, dobićete udobne, sportske slušalice sa odličnim audio kvalitetom za bilo koju gaming sesiju.
 
Dizjan
Logitech G430 slušalice napravljene su od crne plastike, sa svetlo plavom bojom tkanine jastučića na vrhu, kao i na svakoj naušnici koje su napravljene od memorijske pene.
Slušalice imaju mikrofon (na levoj slušalici) sa "noise-canceling" tehnologijom koji će poništiti svaki vid buke u vašem okruženju. Svaka slušalica na sebi ima Logitech "G" Logo, i može da se rotira 90 stepeni, kako bi legle na površinu.
 
 
Mere Logitech G430 su 17,78 x 17,78 x 7,62 cm, i težine 255 grama, sa headbandom koji može da se podesi par centimetra. Jastučići na slušalicama mogu da se uklone jednostavno, ukoliko je potrebno da očistite naušnice. Na žalost kao manu stavićemo što ove slušalice dolaze samo u ovoj boji (Crnoj-Plavoj), jer ukoliko vam se ne svidja boja, moraćete da potražite druge slušalice.
 


 
G430 svetlo-plavi kabl ima na sebi podešavanje za zvuk koji možete okačiti na svojoj košulji, kako bi vam lakše bilo da ugasite mikrofon, ili da smanjite / pojačate ton. Malo nam je ovo čudno što se Logitech odlučio na ovaj korak, obzirom da je to mnogo bolje rešeno na njegovom starijem bratu G35, gde se podešavanje zvuka i mikrofona vrši na samoj levoj slušalici. Na kraju kabl nalazi se 3.5-mm dzekovi, koji mogu da se konektuju na USB adapter (USB Adapter se ponaša kao zasebna zvučna kartica).
Iako je dizajniran isključivo za PC, G430 možete koristiti za smartphone, konzole, svaki uredjaj koji ima na sebi headphone priključak. Medjutim, ukoliko želite da uživate u ekvilajzeru i 7.1 zvuku, za to će Vam biti potreban USB Adapter, i Windows operativni sistem.
 


 
Udobnost
Pronašli smo da je 255 grama, G430 slušalica udoban za nošenje. 8 sati igranja counter strika, nismo uspeli da osetimo težinu slušalica, bolove ili vrućinu u ušima koje neke slušalice znaju da stvaraju, a za koje su zaslužni novi jastučići kroz koje lepo cirkuliše vazduh. Posle dugog igranja jednostavno smo zaboravili da koristimo slušalice.
 


 
Logitech Gaming Software
Logitech G430 zahteva Windows 8, 7 ili Vista operativni sistem, i on će odmah proradi ikako slušalice uključite u računar. Medjutim, moraćete da skinete besplatnu Logitech Gaming Software  aplikaciju sa Logitech sajta, kako bi dobili mogućnost korišćenja 7.1 Dolby surround zvuka. Ovaj program takodje omogućava da podešavate ostale Logitech proizvode koje uključite u računar, kao miš i tastatura.
 

Kako uključite slušalice i završite instalacijom, imaćete pristup podešavanju zvuka na slušalicama, mikrofonu, ekvilajzeru, kao i podešavanju bassa i treble.
Tu je naravno i podešavanje da li hoćete da slušalice koristite kao Stereo ili 7.1 surround-sound, zajedno sa testom 7.1 sorround zvuka.
 
Performanse Zvuka
Logitech G430 imaju 40 mm drivere i 32 Ohms impedencije, sa frekvencijom opsega 20 Hz do 20 KHz i jačine 90 dB SPL/mW. Slušalice smo stavili na test Top PC naslova, i razultati su bili više nego pozitivni. Sve što imam da kažem je da jezvuk i mikrofon bum i apsolutno izvanredan. Mogao sam da čujem zrna peska kako padaju na zemlju oko mene, blagi povetarac u ravnici dok sam jahao konja u Skirimu, jasne i oštre zvuke basa i visokih tonova u muzici praćen povicima smrti u Medieval Varfare.
Counter Strike Global Offensive, i možemo reći da su nas vrlo impresionirale. Mogli smo da čujemo sigurno odakle nam protivnik dolazi, što je zaslužan 7.1  surround-sound. Plus, zvuk pucnjave u igri bio je gromoglasan, tako da je užitak u igri bio još više prijatan. Osećao sam se kao da varam u igri, jer sam mogao tačno da čujem gde se ko nalazi.
 
Mikrofon
Elastični 10cm mikrofon na Logitech G430 je lak za podešavanje, bilo da želite mikrofon par cm dalje od vaše glave ili blizu vaših usana.
Logitech G430 noise-canceling mikrofon ukloniće sve sporedne zvukove dok razgovarate sa vašim timom preko ventrila, teamspeaka ili skype. Glas je bio kristalno jasan u svakom trenutko razgovora.
 
Zaključak
Toplo preporučujemo Logitech G430 gaming slušalica. Nećete pogrešiti ako investrate u ovo za igranje ili ako želite da slušate muziku. Pored toga što su napravljene za gaming, podsećamo vas da iste možete koristiti i za slušanje muzike preko smartphona, ili bilo kog uredjaja sa klasičnim audio ulazom. Kada dodjemo do cenovnog ranga od 79 evra, vredi svaku paru.

Logitech G500s Gaming Mouse Review

Proteklih meseci Logitech ažurirao je svoju gaming opremu. Skoro smo imali prilike da probamo njihovu mehaničku tastaturu G710+, koja je ostavila dobar utisak, a sada imamo prilike da probamo unapredjenu verziju Logitech G500s miša.

Pakovanje
Logitech je promenio svoje pakovanje nove gaming opreme, i G500s dolazi sa interesantnom slikom na kutiji gde je jedna polovina dela miša prikazan kao finalni izgled proizvoda, a druga polovina kao X-Ray pregled unutar miša. Kao i većina miševa koje danas kupimo prednji deo kutije može da se otvori i pogleda miš koji se nalazi iza zaštitne plastike. Pored miša u kutiji zatekli smo dokumentaciju i malu metalnu kutiju o kojoj ćemo reći više kasnije.

Logitech G500s
Kako smo izvadili miš primetili smo ukupno 10 programabilnih tastera, tri manje nego kod G700 modela. Tu je i Logitech dual action scroll točkić, koji može funkcionisati kao standardan Up/Down i Left/Right tasteri. A ispod scrolla možemo videti taster koji oslobadja scroll za smooth operacije.Da napomenemo da primarni tasteri koriste mehaničke macro svičeve, koji mogu da izdrže 20 miliona klika.

Na levoj strani miša imamo tri G / programabilnih tastera, jedan manje nego na G700, i DPI led indikator. Na levoj strani uradjena je teksturna površina, koja će smanjiti znojenje i klizanje vašeg palca, tako da će Vam on uvek biti na mestu da pritisnete G tastere.

Na bazi miša prvo što možemo primetiti je "polytetrafluoroethylene" (PTFE) nožice koje mogu da izdrže pomeranje miša po podlozi 250km. Na samom kraju baze miša možemo videti eject taster. Ovaj taster oslobadja podmetač koji služi da povećamo težinu na mišu. Ovo znači da možemo povećati maksimalnu težinu miša do 27g, malim tegovima koje smo našli u metalnoj kutiji 6x 1.7g i 6x 4.5g. Na prednjem delu miša možemo videti pleten USB kabl odličnog kvaliteta dužine 2 metra. Za sam kraj pogledali smo i novi senzor na mišu koji će vam omogućiti najviše 8200DPI. Logitech G500s Software
Logitech omogućuje kontrolu G500s miša uz pomoć njihovog Logitech Gaming Software (LGS) programa. Instalacija je laka i brza uz pomoć wizarda, i na kraju ponudiće Vam da pristupite Logitech Social media, kao i da instalirate Ventrilo i Curse client.

Kako smo uključili LGS, prvi ekran prikazao je izgled miša gde smo mogli da menjamo profile. G500s omogućava Vam da profile čuvate na mišu ili na računaru, a postoji mogućnost da se pristupi već postojećoj bazi profila raznih igara. Naravno Vi možete sami da konfigurišete koji će taster da izvršava odredjenu opciju, jednostavno klikom na mouse/settings dugme, gde će vam se otvoriti prozor sa više detalja.

Pored podešavanja tastera, tu je i kontrola DPI. Imate mogućnost da podesite tri nivoa DPI, kojeg menjate na dva tastera koji se nalaze u gornjem uglu glavnog levog tastera. Tako da na lak način u toku igre možete brzo promeniti sensitivity na mišu.

Korisničko iskustvo / Zaključak
Kada smo testirali miš, pokazao se isto kao i svoj stariji brat G500, naravno bolje iz razloga što je na starijem modelu DPI 5700 dok je na novom 8200. Oseća se bolji klik na tasterima, što su verovatno doprineli novi mehanički macro svičevi (koji mogu da izdrže 20 miliona klika). Kvalitetniji i izdržljiviji materijal, posebno novi osećaj tekstura sa desne i leve strane.

Srećom kod nas je završio model koji nije imao bug, za koji su se mnogi korisnici žalili... Navodno snimanje profila na memoriji miša nije radilo. Medjutim mi sa tim nismo imali problema. Tako da ukoliko kupujete ovaj proizvod proverite za svaki slučaj da li Vam radi snimanje profila na vašem mišu.

Kada rezimiramo G500s miš se odlično pokazao u igranju, i performansama. Medjutim ovaj proizvod ima i svoju manu, a to je cena od 70 evra. Medjutim ukoliko tragate za odličnim gaminig mišom, preporučujemo Vam da probate i uzmete Logitech G500s Mouse. Naša ocena je 9/10!

SteelSeries Apex [Raw] Review

SteelSeries Apex [Raw] je nova SteelSeries tastatura predvidjena za igrače sa pristojnim budžetom. Ne kao ostale skupe tastature, ona je bazirana na gumiranoj membrani umesto mehaničkih tastera, ali sadrži sve što se danas očekuje od jedne gaming tastature. Svetleći tasteri, macro i multimedia tasteri niskog profila koji su dizajnirani za brze reflekse.
Odmah iz kutije vidimo da nije premium tastatura. Kompletno je napravljena od plastike. Kada pogledamo Mat crnu plastiku, dobijamo osećaj da je jeftin materijal, što je i logično za nisko budžetne tastature koje su predvidjene da budu jeftinija od svog luksuznijeg brata. U svakom slučaju jednostavan dizajn, što smo i navikli od SteelSeriesa.
Tastatura, je dosta velika, koja uključuje i deo za odmaranje ruku, kojima će nekim korisnicima možda smetati, jer ne možete da je uklonite. Za one koji koriste deo za odmaranje ruku, možda neće da budu srećni je jer niskog profila, po našem mišljenju trebalo je biti malo viši. Za one koji ne vole da koriste taj dodatak na žalost zauzimaće vam dodatni prostor na stolu jer kao što smo rekli ne možete da ga skinete.
 U kutiji smo zatekli i gumene nožice za tastaturu koje možete zameniti sa standardnim, kako bi povećali visinu tasature. Pohvalićemo nožice koje su velike i odlično drže mesto tastature na stolu iako je ona laka, nismo imali problema da slučajno kliza. Menjanje nožica na tastaturi je vrlo jednostavno, lako se izvuku i ubace nove.
 
Kada smo bolje pogledali tastaturu, primetili smo nedostatak USB huba, ili nastavak za Audio Out i Mic. Za Audio Out i Mic, možemo da oprostimo, ali danas nešto što je IN, je da na tastaturi imate USB hub kako bi lakše povezali mobilni, USB Flash ili neki drugi uredjaj. Ovo je samo jedan deo koji fali u odnosu na njegovu luksuzniju verziju Apexa. Kad smo već kod USB teme, kabl od tastature, je standardno gumen i dugačak 2 metra, što je skroz solidno, obzirom da jako zna da nervira kad je kabl od tastature kratak. Štaviše, kada razmislimo malo o kablu i USB Hub-u, pre bi više voleli da potrošimo pare na SteelSeries extra mogućnosti koju ova tastatura i pruža.
 

Kako smo uključili Apex Raw tastaturu, odmah je zasvetlela bele boje. Backlight na tastaturi je solidan i dosta dobro se vidi u mraku, što su doprineli veliki, simboi laki za čitanje. Na žalost pošto se radi o osiromašenoj verziji Apexa, backlight ima svoje mane. Za samo jedan nivo može da se smanji ili pojača jačina svetlosti. Tu je SteelSeries logo koji isto lepo svetli na tastaturi u gornjem desnom uglu, mada mana je što ne možete isti da isključite jer može da zasmeta dok gledate neki film, ili igrate neku mračnu igricu. Takodje nema mogućnosti da se menjaju boje osvetljenja, jedina boja je bela dok luksuznija verzija ima mogućnost da podesite 16 miliona različitih boja.
 
SteelSeries Apex [Raw] Specifikacije
 • Konekcija: USB Kabl
 • Kabl: 2m Gumeni kabl
 • Materijal: Plastika
 • Tasteri: Gumena membrana
 • Osvetljenje: Da, ali samo bela boja, sa softverskim podešavanjem nivoa
 • Gaming/macro Tasteri: 6 macro tastera na levoj strani, dvanaest tastera iznad F tastera i UpLeft i UpRight kursor tasteri.
 • USB Hub: Ne
 • Audio Out i Mic: Ne
 • Dodatne mogućnosti: Niski profil tastera, Media tasteri i dodatni F tasteri, fiksni deo za odmaranje ruku
SteelSeries Apex [Raw] Raspored i Preformanse
SteelSeries Apex Raw raspored je intrigantan, prvo što nam je zapalo za oko je veliki spacebar, i Esc taster. Esc taster je duplo veći u odnosu na bilo koju tastaturu koju smo videli do sad. Ako malo razmislimo i nije tolko loša ideja da budu veliki spacebar i esc taster, u oba slučaja space najviše koristimo kada skačemo u igrama, dok je ovaj Esc napravljen da ga lakše pritisnete u toku neke velike borbe. U toku korišćenja oba tastera su pokazala svoju primenu odlično. Možete i sami priznati kolko Vam se puta desilo da u toku igra palac vam slučajno sklizne sa space tastera. U ovom slučaju to se nije desilo.
Sledeće imamo Up Left i Up Right kursor tastere. Po defaultu, radi ono što se i očekuje, UpLeft taster radi isto što i pritsak na Up i Left taster. Isto važi i za UpRight zamenjuje pritiskanje Up i Right tastera u isto vreme. U softveru možete da promenite funkcije ova dva tastera. U svakom slučaju nismo se nešto specijalno snašli sa njima, čak smo ih par puta kliknuli slučajno. Ipak danas za skoro sve igre koristimo WASD, i ne vidimo neku poentu ova dva tastera. Što se tiče multimedijalnih tastera, Apex Raw ih naravno ima, ali su oni postavljeni kao sekundarne funkcije F tastera. Oni se aktiviraju preko SteelSeries logoa koji menja Windows taster, i oni rade savršeno.
 
Sledi najkorisniji deo tastature, a to su makro tasteri. Postoje dva setova makro tastera, šest ih imamo sa leve strane tastature dok se ostali nalaze iznad F tastera. Tasteri na levoj strani su standardnog tipa, dok su gornji iznad F tastera jako mali. Bez problema dostićićete levom rukom MX tastere na levoj strani, i smatramo da je šest sasvim dovoljno, obzirom da druge ne bi mogli da dostignete. Što se tiče gornjih macro tastera, postavili smo pitanje zašto su oni manji, naravno odmah smo i shvatili razlog. Po osećaju dodira tastera lako shvatite da pritiskate macro tastere, a ne F taster. Lako se dostiže M1 do M4 taster levom rukom, dok za druge je malo komplikovano. Kao i veliki spacebar taster, ovo smo našli kao dobru stvar, sa drugim osećajem dodira tastera, uvek ćete lakše pronaći taster koji želite da pritisnete.
 
Stiglli smo i do dva tastera L1 i L2 u gornjem levom uglu Apex Raw tastature. Oni su tu da promenite profil macro tastera. L1 Profil je default macro profil, dok je L2 sekundarni set funkcija koje podešavate u SteelSeries Engine softveru.
 

SteelSeries Engine omogućiće vam da definišete svaku funkciju tastera na tastaturi. Svaki taster može da radi kao Macro, da startuje aplikaciju, ili text macro, ili jednostavno možete da ga isključite. Softver je odličan i ima sve u sebi da lako podesite profil tastature i macro za tastere. On takodje kontroliše i jačinu svetlosti na tastaturi, polling rate (125, 250, 500, 1000Hz).

Zaključak
Kada pogledamo dizajn tastature SteelSeries je napravio unikatnu tastaturu, pored toga što je klasično crne boje, ima svoj specijalan dizajn. Za Kucanje na tastaturi Apex Raw je brzo reagovala i low profil tastera je uticalo na to da kucanje bude brže.

Iz ranijih iskustva znamo da gejmeri sada traže mehaničke tastature kao što je SteelSeries 7G, ali na ovoj tastaturi nema ništa što je vraća nazad... čak to nije ni njen razlog postojanja. Ova tastatura je napravljena za one koje ne mogu da priušte sebi luksuz, ili im jednostavno nije potrebna mehanička tastatura. Sa ovim u vidu, Apex Raw je solidna gaming tastatura koja je dostupna za $69.99.

Logitech – za igranje i uživanje

Nešto što je veoma retko kod nas u regionu, sada je počelo da se ostvaruje. 02 Oktobra 2013, švajcarska kompanije Logitech održala je press event "Mix zabave i… ozbiljne zabave" u popularnom beogradskom Mixer House. Obzirom da duže vreme pratimo gaming hardware Logitecha, odlučili smo da svratimo i da vidimo šta to novo Logitech ima da nam predstavi. 

Za početak pogledali smo prezentaciju koja nam je pokazala dokle je tehnologija odmakla da bi nam omogućila ležerno i zabavno korišćenje svih multimedijalnih uredjaja. Podeljen u dve zone gaminga i lifestyle dnevnog boravka. Ovaj dogadjaj pokazao je nove vrhunske proizvode Logitecha spremljene za sve vrste zahtevnih korisnika.
 
Imali smo prilike da probamo kucanje na iPad tastaturu zavljeni na kauč, i da probamo novi arsenal Logitech G (gejming) opreme. Ono što je nas najviše interesovalo je igračka oprema pod nazivom Logitech G "Science Win". Pored već testirane tastature G700+ i G600 MMO Miša, imali smo prilike da probamo kako miš radi na prvoj seriji Logitech Mousepadova G440 i G240. Tu su i novi G770s i G500s miševi koji su sa sobom doneli veći DPI, veću izdržljivost tastera, i samog materijala. Uskoro možete očekivati i kompletan Review nove Logitech Gaming opreme na našem sajtu.
 
Logitech G710+ Keyboard Review

Uvod i Dizajn
Dosta dugo, trebalo je na tržištu gejmerske opreme da dočekamo mehaničke tastature koje su itdržljivije nego tastature sa gumenim membranama. Logitech je napokon predstavio svoju prvu mehaničku tastaturu Logitech G710+, koja je i prva mehanička tastatura širokih mogućnosti. Poseduje šest namenskih programibilnih tastera, podesivo (5x) pozadinsko osvetljenje, točkić za pojačavanje i smanjivanje zvuka, i game mode taster koji vam isključuje windows tastere. Iako skupa tastatura, ona čini dosta toga što će opravdati cenu. Pa da pogledamo izbliza specifikacije:

 

Logitech G710+ Specifikacije:
 • Konekcija: Kabl (2x USB)
 • Kabl: 2m gumeni, debeli i kvalitetan kabl
 • Izrada: Plastika
 • Tasteri: Mehankički – Cherry MX Brown
 • Osvetljenje: Da - Nezavisno podešavanje osvetljenja kontrola WASD i kursora od ostlaih tastera
 • Gejmerski tasteri: 6 programibilnih tastera
 • USB nastavak: Da, Moguće je povezati 1 dodatni USB uredjaj
 • Dodatne mogućnosti: Anti-ghosting tasteri, Game / Desktop Mode koji isključuje windows tastere, bučni tasteri, media tasteri, savršen sistem za rutiranje kabl na donjem delu tastature.

Logitech G710+ Dizajn


Logitech ima svoj vrlo prepoznatljiv gejmerski dizajn sa stilom zaobljene crno sive plastike, koji se završava sa jarkom narandžastom bojom kod programibilnih tastera na levoj strani.
Kada govorimo o kvalitetu, ovo je za sada najteža tastatura koju sam imao prilike da držim u rukama. Plastika je čvrsta, što se pokatalo kad smo hteli da savijamo tastaturu. Na donjoj bazi, imamo velike gumene nožice koje će držati tastaturu na mestu na kojem ste je postavili, tako da ste sigurno da neće da vam pobegne dok je koristite.

Kao uz svaku Logitech Gaming tastaturu, i uz ovu došao je plastični dodatak za odmaranje dlanova. U korišćenju malo nam je i bila mana što je dodatak za odmaranje dlanova niskog profila, pa je bio osećaj da i nema nekog velikog efekta u korišćenju. Medjutim ok je imati dodatnu opciju sa i bez korišćenja plastičnog dodatka za odmaranje dlanova.

Na žalost za razliku od drugih tastatura, našli smo da Logitech G710+ ima samo jedan nivo podešavanja ugla uz pomoć nožica na donjoj bazi. Šteta je što ne može da se još više poveća ili smanji, kako bi korisnik mogao da izabere najbolji ugao i bolju ergonomiju tastature. Ono što nas je prijatno iznenadilo je rutiranje kabla uz pomoć kanala koji su napravljeni na donjoj bazi, što Vam omogućava da kabl vašeg headseta sprovedete ispod tastature, kako bi Vam manje smetao.

 
 
Dva metra dugačkog gumenog USB kabla, odličnog kvaliteta, velike debljine odlično je zamenio pleten kabl koji se uglavnom koristi na miševima. na samom kraju kabla rastavlja se na dva dela sa USB portovima na kraju, jedan za USB tastaturu, dok je drugi za USB konektor na samoj tastaturu (on se nalazi odmah do dela kabla koji ulazi u tastaturu) koji će odlično poslužiti da povežete neki dodatni uredjaj (U mom slučaju odlično rešenje za Logitech Nano resiver). Na žalost ako želite da povežete USB 3.0 uredjaj zaobidjite konektor na tastaturi jer ne podržava 3.0 standard.
 

To je što se tiče dizajna tastature i mogućnosti, vreme je da pogledamo kako izgledaju performanse u korišćenju...

Performance

Uključivanjem Logitech G710+, istog trenutka zasvetleli su svi tasteri na tastaturi. Odmah smo proverili media tastere, lep točkić za smanjivanje i pojačavanje tona, i tastere kao što su mute i multimedia playback kontrole. Ovi tasteri nemaju mehaničke svičeve, a i da imaju ne bi postojala svrha, medjutim njihov odziv je bio savršen tako da nemamo zamerke.

Osvetljenje na tasterima je savršeno. Za razliku od prošlih Logitech tastatura, gde kompletna guma (koja se nalazi ispod tastera) svetli uz pomoć par dioda, na Logitech G710+ tastaturi, svaki taster ima svoju led diodu, i svetlost koju daje je do sada najjača koju smo mogli da vidimo. Ko igra noću sa ugašenim svetlom, bez problema videće taster koji želi da pritisne. Postoje četri nivoa osvetljanja i peti koji je da kompletno gasi osvetljenje. Tu je i mogućnost da podesite samo osvetljenje na WSAD tastere, dok na ostalim možete da ugasite.

Ovog puta, umesto klasičnog fonta koje je logitech do sada koristio na svojim gejming tastaturama, za G710+ opredelili su se digitalnom izgledu fonta, što nam se na neku ruku i nije mnogo svidelo.  Umesto lepih zaobljenih fontova, sve ivice su oštre.

Iako je sve stvar ukusa i navike, kada smo krenuli da koristimo tastaturu, iskustvo u kucanju je više nego odlično! Svičevi su Cherry MX Brown svičevi, koji daju odličan osećaj pri pritiskanju svakog tastera. Kolko smo primetili izmedju svakog tastera i sviča nalazi se gumeni prsten koji daje lep blag osećaj pri pritiskanju svakog tastera. Pored toga gumeni prsten, je efektivan po pitanju smanjenje zvuka koju mehanička tastatura pravi. Medjutim i dalje, pošto se radi o mehaničkoj tastaturi Logitech G710+ je i dalje bučnija od klasičnih tastatura sa gumenom membranom.
 
Kada dodjemo do kompletnog osećaja, uglavnom je isti kao i kod svake druge tastature sa MX Brown svičevima; ona je precizna, i generalno pruža veliko zadovoljstvo dok kucate na njoj. Površina tastera je od malo grublje plastike, tako da prsti neće da vam klizaju po površini, a po kvalitetu možemo reći da neće uopšte da se ispolira - da budu tasteri sjajniji posle par meseci korišćenja.Dok će osvetljenje na tasterima raditi čim priključimo tastaturu, drajver je potreban da se instalira kako bi mogli da koristimo multimedijalne tastere, i macro funkcije, a nažalost Mac i Linux nemaju drajvere i program za isto.


U svakom slučaju, software za podešavanje tastature, je solidan i user friendly. Program će sam potražiti koje su igra instalirane na računaru i izbaciće vam listu profila za poznate igre. Komande su podešene na šest G tastera sa leve strane, a svaki G taster može posebno da se podesi za odrdjenu igru.

Da bi snimili macro,  jednostavno protisnite MR dugme koje se nalazi iznad G tastera, pritisnite tastere koje će se izvršiti (Tipa Alt + ;), i kada završite pritisnite MR taster ponovo. Pored ovog načina postoji mogućnost da podesti G tastere preko samog Logitech Gaming Programa.

Zaključak
Pored izgleda tastature koji je jako interesantan, Logitech G710+ nije savršen, USB pass-through varijanta je beskorisna, a mnoge druge mehaničke tastature, a i obične imaju više sadržaja i funkcija, kao što je Corsair K90 gde je sistem macro tastera po nama mnogo bolji ili Roccat Isku FX koji ima RBG osvetljenje. Medjutim, sveukupno on sadrži dobar balans svojih funkcija. Možemo pohvaliti najbolje iskustvo koje pruža u kucanju. Mehaničke tastature su sada nešto novo, i uglavnom pravljene za gejmere, mada bi ih i programeri jako zavoleli zbog iskustva sa kucanjem na njoj. Ono što može odvratiti korisnika od kupovine ove tastature je trenutno njena cena, 150 evra.
Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.