Logitech G910 Orion Spark Review

G910 Orion Sparks je Logitechova najnovija gaming tastura ove godine. Logitech G910 tastatura donosi nam dosta prilagodljivih karakteristika od podešavanja osvetljenja i programiranja tastera, novi Key Switch dizajn i integracija za smartphone i tablet uredjaje. Ovo je solidna tastatura koja je napravljena za pro gejmere, ali i casual igrače koji žele nešto više od standardne računarske opreme.
 
   

 
Logitech G910 Dizajn
G910 Orion Spark gaming tastatura spada u rang tastatura: Roccat Ryos MK Pro ili the Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE. On nam donosi kompletan layout sa mehaničkim tasterima, programabilnih tastera, i niz prilagodljivih funkcija. G910 nudi nam punu QWERTY tasaturu, 10-tastera numerički pad, tastere za media kontorle, i dugme sa kojim ćete ugasiti Windows key taster kako ne bi slučajno izlazili iz igrice. Za razliku od Roccat MK Pro tastature, G910 nema dodatne USB Portove, ali ovo ujedno i znači da Vam treba samo jedan USB port kako bi konektovali tastaturu za Vaš PC računar.
 
                         
 
Neke od extra funkcija privućiće igrače. Na primer postoje 5 programabilnih taster na samom kraju leve strane tastature i iznad F tastera dodatnih 4, profile tasteri (M1-M3), što nam donosi ukupno 27 programabilnih makro tastera. Snimanje macro na tasterima je jednostavno, samo pritisnete Macro Record dugme (MR) i podesite željeni G taster. Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, svaki taster ima svoju posebno LED diodu, na kojem možete podesiti posebnu boju. Podešavanja osvetljenja tastera rešavate uz pomoć Logitech gaming software, koje možete skinuti direktno sa Logitech websiajta. Tu je i par fizičkih podešavanja, zahvaljujući zglobu za odmaranje ruke koju kačite na donjem delu tastature.
 
G910 dolazi sa nekoliko interesantnih osobina, a jedan od njih je unikatan dizajn ivica povšine tastera. Na sam unikatan dizajn površine tastera utiču dve osobine. Prvi je umesto laganih prelaza sa tastera na taster korisnici će imati problem da se naviknu jer za raziku od ostalih tastatura prste ćete morati da dižete više kako bi prešli na drugi taster. Druga osobina je da su tasteri dosta odvojeni jedni od drugih. Ovde se radi o three-facet dizajnu koji smo našli da je skroz ok za gaming, dok će praviti dosta problemima korisnicima koji vole da kucaju tekst, ili da kodiraju. Možemo reći da je osećaj tastera drastično drugačiji i da nismo nikad naišli na ovakav dizajn pa će sigurno u početku biti malo neobično novim korisnicima, kao i da se naviknu na isti. Pored ove osobine još jedna stvar nam govori da je ovo više gaming tastatura nego tastatura za brzo kucanje, a to je dodatno osvetljenje na tasterima WASD i strelicama.
 
Prekidači na tasterima su takodje novi. Razvijeni su u partnertsvu izmedju Logitecha i japanskih dobavljača Omron: Novi prekidači zovu se Romer - G i alternativa su popularnom Cherri MKS brendu. Novi prekidači na tasterima nude isti zvuk i brzinu mehanizma, ali stvarni dizajn je razlićit od Cheri MKS-a. Tačka aktivacije tastera nalazi se na prvih 1.5mm hoda, što je skraćen hod aktivacije.
 
Drugi jedinstven dizajn element ove tastature je Smartphone docking station, koji je ugradjen na vrh tastature. To je jednostavno postolje za Vaš smartphone, ali je Logitech takodje ponudio i besplatnu Android / iPhone aplikaciju koja se vezuje za Logitech Gaming Software na vašem računaru preko WIFI mreže. na ovaj način Logitech menja built-in display koji smo imali prilike da vidimo na G19 tastaturi, sa Smartphone uradjajem koji svi gejmeri sada poseduju u svom džepu. Ovo je stvarno lepa ideja, ali je iritantno što se nisu setili da naprave dock station sa punjačem, ili bar mesta da se uredjaj poveže sa konektorom punjača.

Software i Smartphone App

     
 
Logitech Gaming Software funkcioniše ne samo kao klasičan drajver za PC uredjaj, on donosi paket raznih podešavanja za Logitech G910 Orion Spark tastaturu. U njemu možete podesiti osvetljenje na tasterima, čak i pogledati analitiku koji ste taster najviše koristili. Preko LGS-a možete programirati G makro tastere.

Pored podešavanje same tastature, Logitech takodje ohrabljuje svoje kupce da koriste Smartphone dock na tastaturi za svoje telefone ili tablete i instaliraju Logitech Arx Control App. Uz pomoć ove aplikacije možete pratiti PC Performanse (Kolko je CPU i Ram u upotrebi, kao i temperatura vašeg procesora i grafičke kartice), kontrolu ostalih logitech uredjaj, što vam dodje kao dodatni ekran za podešavanje vaših periferija u toku igre kako ne bi ste izlazili iz iste. Logitech nam obećava da ćemo uskoro videti listu igara koje će podržavati ovu aplikaciju, ali za sada lista podržanih igrica je vrlo mala. Ono čemu najbolje može da Vam trenutno služi je da samo podesite preko njega vašu logitech tastatura ili miša.

Performanse

Koristio sam G910 tastaturu nedelju dana, uz svoj svakodnevni rad, kao i za igranje. Klasično korišćenje G910 tastature pokazao prilično dobro ali dizajn kapica tastera govori mi da je jasno napravljen za igre, a manje za kucanje i programiranje. Razlike izmedju desnih i levih kapica su primetni što može da izbaci iz hoda u toku kucanja bilo kog daktilografa. Funkcije tastera su bile odlične i brze, medjutim opet se vraćamo na to da nam je trebalo malo vremena da se naviknemo na novi osećaj i Romer - G prekidače. Gde je G910 najbolje svoj posao je gaming. Dizajn za igranje je bio savršen tasteri na levoj strani su odlično napravljeni za osećaj korišćenja leve ruke i najviše je usmeren ka WASD tasterima. Posle 4 sata raidovanja u World of Warcraftu izvajani tasteri su bili stvarno udobni i dosta mnogo je doprineo boljem igranju. Ono što je bilo interesantno kada govorimo o osvetljenju tastera, je mogućnost da za svaku igru podesite koji će tasteri da vam svetle i kojom bojom, što će Vam pomoći lako da se snadjete korišćenjem iste.

               

Zaključak
Logitech G910 Orion Spark je čvrsta Gaming Tastatura sa interesantnim funkcijama, ali možda više orijentisana za igrače. Dok su prilagodljive karakteristike raznolike, dizajn - posebno asimetrična distribucija izvajani kapaka na tasterima koji su korisni po nama samo za igranje, ali ne i za svakidašnju produktivnost. Naš izbor više bi išao prema Logitech G710+ tastaturi, ali ovo ne mora da znači da G910 ne valja. Ona je najbolja tastatura koju smo imali prilike da isprobamo za igranje. Ukoliko koristite računar za profesionalno igranje igrica, mi vam toplo preporučujemo Logitech G910 Orion Spark jer je ona za to i napravljena.

Logitech G402 Hyperion Fury Mouse Review

Postoji jako malo poznatih imena za PC periferija a da je veći od Logitecha. Tokom godina svako ko je koristio PC računar, mora da je naišao bar na jedan njihov uredjaj, bilo da je kao entuzijsta kupio njihov uredjaj ili kao kancelarijski radnik koji na svom poslovnom računaru koristi Logitech tastaturu ili miš. Zbog tržišta i raznih tipova korisnika računara, Logitech je morao da se i dosta fokusira na njihovu gaming G seriju. Zato sada imamo prilike da testiramo jedan od novijih Logitech G serija miševa - G402 Hyperion Fury.

Sa G402 Logitech se dosta agresivno zauzeo za cenu i kao rezultat smo dobili kompaktnu, ali elegantnu kutiju sa solidnim mišem unutra i par letaka. Za software kako bi najbolje podesili miš za upotrebu morali smo da otvorimo Logitech Support sajt i da preuzmemo najnoviju verziju drajvera, ili bolje rečeno Logitech Gaming Software, o kome ćemo reći više posle opisa samog miša.

Logitech G402

Površinski deo Logitech G402 miša možete pogledati slici gore. Uglavnom je napravljen od plastike sa teksturnom površinom i G Logo koji svetli plavom bojom kada je miš uključen. Levi i desni tasteri mogu da izdrže 20 miliona klika, a pored izdržljivosti tu je i garancija 2 godine. Miš možemo da kažemo da je iste veličine kao i legendalni MX518, ili njegov stariji brat G400 - 136x72x41mm (LxWxH), a njegova težina je ukupno 108 grama, sa kablom ukupno 144grama. Kada smo spomenuli kabl, on je zaštićen gumom i dugačak je 1.5 metara i završava se sa USB 2.0 konektorom.

Na levoj strani Logitech G402 miša možemo videti gumeni grip na kojoj Vaš palac ima lepo i udobno da sedi i na kome se nalaze tri dodatna tastera, dok je na desnoj strani imamo slični slučaj gde možemo opustiti domali i malić prst, ali bez dodatnih tastera. Kao i obično na Logitech gaming miševima imamo dva DPI tastera koji se nalaze na levom tasteru i služe Vam da menjate brzinu miša koju podesite preko Logitech Gaming Software (Odmah do njih nalazi se i indikator gde možete videti koji ste profil podesili). Takodje bitno da pomenemo je i treći taster "Sniper Button", koji odmah podesi default DPI koji ste vi odredili za maksimalnu tačnost pri nišanjenju u FPS igrama.

Kada se osvrnemo na bazu G402 miša, imamo četri nožice koji nam garantuju da će proći 250km i koji nam nude statički koeficijent trenja .09 µ (k) sa dinamičkim koeficijentom od .14 µ (s) (testirano na drvenoj podlozi). Optički senzor nalazi se na samom centru baze miša i njegov DPI ide od 240 do maksimalnih 4000 sa maksimalnom akceleracijom 16G i maksimalnom brzinom 500ips. Takodje ispod haube ovog miša nalazi se i 32bitni ARM procesor sa malim prostorom za podatke gde možemo da čuvamo profile miša.

Software

Logitech Gaming Software control panel možete skinuti sa njihovog sajta koji se vrlo lako instalira za par minuta. U toku instalacije dobili smo i dodatne opcije da instaliramo Ventrilo Chat. Čim završite instalaciju možete otvoriti glavni prozor programa, i prvo što smo uradili pre samog podešavanja miša otišli smo u Settings kako bi proverili da li je Logitech izbacio nove firmaware drajvere za G402 miša, što možete videti na slici gore.

Na glavnom delu ekrana programa na samom dnu možete videti koji Logitech Gaming uredjaji su povezani na Vaš računar u ovom slučaju Logitech G402. Klikom na sliku miša dobijamo glavni meni gde možemo podesiti 8 tastera na ovom Logitech G402 kao i DPI i report rate. Pored toga možete podesiti osvetljenje logoa na mišu i DPI status. Finalni glavni ekran nam dozvoljava da uključimo ili isključimo Fusion Engine.

Korisničko Iskustvo i Zaključak

Šta je uopšte Fusion osobina koja dolazi uz ovog miša? U suštini on će ubrzati vaš 4000 DPI senzor uz pomoće akcelerometara. Ovo je dobar pristu da se napravi brzi miš sa kojim nije bilo nikakvih problema pri korišćenju ove nove osobine (Ovo najbolje možete pogledati na zvaničnom Logitech Videu). Predpostavljamo da će veoma malo korisnika koristiti ovu tehnologiju, ali uglavnom su to FPS igrači koji vole da igraju na optičkim miševima, i žele dodatne brzine koju optika ne može da pruži danas. Za klasičnu kancelarijsku upotrebu, DPI podešavanja su uvek dobrodošla, i uvek ih imamo minimum 3 nivoa, dok će igrači koristi i dodatni Sniper button za bolju preciznost.

Što se tiče ove nove funkcije mislimo da je to nešto novo za ljubitelje gaminga i optičkih miševa, ali nije i toliko potrebna. Na drugom mestu ovaj miš ima lep set tastera koji su odličnog osećaja kada se koriste, tri tastera su odmah pored palca i uvek su lako bili dostupni. Teksturna površina na površini miša kao i na stranicama nam se jako svidela i možemo reći da je ovo jedan vrlo odličan i udoban miš, što mu dajemo jedan veliki plus kao i njegovoj lakoj težini.

Na kraju došli smo i do cene ovog miša. Logitech G402 dostupan je preko zvaničnog sajta za $59.99/£49.99 dok mu u Srbiji ide cena od 6500~ dinara pa na gore, što možemo uvrstiti u cenu srednjih klasa miševa. Za ovu cenu možemo reći da dobijamo jedan kvalietan miš sa dobrim performansama i odličnim softwareom. Sve u svemu miš jake srednje klase koji bi svima preporučili.

Razer Naga Epic Gaming Mouse Review

Pre dva meseca imali smo prilike da testiramo Razer tastaturu BlackWidow 2014, i slušalice Kraken koje su bile odlične za FPS, MMO i RTS igrače. Ovoga puta, imamo prilike da pogledamo kako izgleda jedan njihov proizvod koji cilja publiku MMO igrača, a to je Razer Naga Epic Gaming miš. 

Osobine i Funkcije Razer Naga Epic Gaming Miša
 • 17 programabilnih MMO-optimiziranih tastera (koje uključuju i 12 tastera na desnoj strani miša)
 • Kabl ili WIFI dual mode, vi birate kako ćete povezati miš
 • Wireless: USB 2.4GHz
 • 3 zamenjujuća side panela
 • Stanica za Punjenje baterije (takodje radi i kao Wireless resiver)
 • Beskonačno pravljenje profila i Addona
 • Opcioni MMO specifičan software addon
 • 16 million pozadinskog osvetljenja
 • 5600dpi Razer Precision 3.5G Laser Sensor
 • 1000Hz Ultrapolling™ / 1ms vreme odziva
 • Veličina: 116L x 77W x 41H (u mm)
 • Trajanje Baterija: 12 sati (neprestanog korišćenja); 72 sata (normalnog gaming korišćenja)

Razer Naga Epic MMO Gaming Mouse Pakovanje

 
Razer Naga Epic prezentovana je u velikoj kartonskoj kutiji. Na prednjem delu kutije možemo videti kvalitetno odštampanu grafiku izgleda Naga Epic miša, dok na zadnjem delu kutije možemo pročitati njegove osobine i funkcije. Unutra kutije naišli smo na Naga Epic miš zajedno sa stanicom za punjenje / wireless predajnikom. Dok smo u posebnoj kutiji pronašli dokumentaciju, USB Kabl, bateriju i dva dodatna side panela za miš.

 

Razer Naga Epic MMO Gaming Mouse

 
Na prvi pogleda Epic verzija izgleda jako slično originalnom Naga mišu, sa malim izmenama u obliku i dizajnu. Kada smo pogledali miš izbliza, Razer Naga Epic ima dosta izmenama, a počećemo od toga da je Epic neznatno veći u odnosu na originalni Naga miš.  Sa svojim dimenzijama 116x77x41mm on je 1cm širi u odnosu svog starijeg brata, i dizajniran je za desnoruke igrače sa 12 tastera na levoj strani miša. Glavni levi i desni taster na mišu su dovoljno veliki, a izmedju njih se nalazi scroll koji je čvrst i prijatnog osećaja pri korišćenju. Odmah ispod scrolla nalaze se i dva dodatna tastera.
 


Na levoj strani Razer Naga Epic miša nalaze se 12 tastera, glavna i unikatna prodajna poenta ovog miša. Svih 12 tastera mogu da se nameste da koriste Number Pad tastera sa tastature, ili da ih uz pomoć programa podesite da rade druge funkcije. Ovo će najviše korisno pronaći MMO igrači koji svaki taster mogu da podese za odredjeni macro, a to sve brzo i jednostavno mogu uraditi uz pomoć razer naga epic addona koji dolazi uz program.

Desni deo Naga Epic miša, nema tastere na sebi, ali možete skinuti desni panel i zameniti sa ostala dva koja su došla uz pakovanje. Ovim podešavanjem igrač sam može pronaći koji oblik miša mu odgovara kako bi odmarao ruku dok ga koristi. Kako bi ubacili bateriju (koja traje 12 sati neprestanog korišćenja ili 72 sata normalnog gaming korišćenja), morali smo da skinemo desni panel na Naga Epic miša i ubacimo bateriju unutra.

Na donjem delu Naga Epic miša možemo primetiti Ultraslick™ nogice kao i Razer Precision 3.5G laserskog senzora sa 5600dpi, 1000Hz Ultrapollinga i 1ms vreme odziva. Takodje na donjem delu Naga miša možemo pronaći prekidač koji podešava funkciju levih tastera. Novo u Epic verziji je što ima i on/off sync taster za sinhronizaciju i povezivanje sa wireless prijemnikom, kao i dva contact dela predvidjenja za punjenje baterije kada je miš na wireless stanici.

Kada smo povezali miš i upalili ga, Scroll i 12 tastera koji se nalaze na levoj strani miša počeli su odmah da svetle u raznim bojama. A uz pomoć programa možemo podestiti kojom bojom će miš da svetli. Izbor svetla vam se prostire u 16 miliona boja. Naga Epic je došao sa laganim pletenim kablom, koji se povezuje sa wireless stanicom, ili direktno na miš ukoliko vam je u toku igranja nestala beterija.

Razer Software

 
Ažuriranje firmware na Naga Epic mišu bio je jednostavan proces. Ne morate da odradite neke specijalne korake, kao što je pritisni dugme, pa priključi miš, već jednostavno smo kliknuli na "Install the update", i sačekali da se završi instalacija.
 
Software koji je došao uz Naga Epic miš dobio je dosta promena u odnosu na Molten i Originalnu Nagu, i on nam sad omogućava da konfigurišemo bezbroj opcija, uključujući programske tastere, podešavanje performansi, profila, macro i osvetljenja.

Podešavanje tastera je veoma jednostavno. Opcije su podeljene, i jednostavnim klikom podešavamo šta radi levi i desni taster na mišu, kao i Scroll i tasteri ispod njega. Tu je i Thumb View Grid gde podešavate 12 tastera na levoj strani miša.

Kada je reč o performansama i njegovom podešavanju možete podestiti DPI na maksimalnih 5600, takodje DPI može biti podešen nezavisno za X i Y osu. Tu je i podešavanje akceleracije, gde je polling rate maksimalan 1000Hz.

Naga Epic Miš podržava bezbroj profila, koji mogu da se podešavaju uz pomoć Profile opcije u Software-u. Podešavanje Macro tastera, koje možete snimiti uz pomoć software-a ili addona u igri (dodatno Razer Control Panel dolazi sa opcijom da instalirate Addone za Vašu omiljenu MMO Igru). Mi smo odmah probali kako to radi u World of Warcraftu!

Finalni tab je software confirugration panel koji Vam omogućava da podesite osvetljenje na mišu. Informacije o Firmware, driverima, wireless i stanju baterije, se takodje nalaze tu.

Razer Naga Epic Korisničko Iskustvo

Kada smo prvi put probali Naga Epic miš, prošao je mali period da ga podesimo kako nam odgovara. Prvo smo morali da podesimo desne side panele kako bi saznali kako nam nabolje odgovara oblik miša i šta više odmara ruku. Dok je drugi period bio podešavanje DPI, tastera na mišu i macro-a u igri. Posle par sati sredjivanja, miš je bio jednostavan za korišćenje i već smo uvideli velike prednosti.

Naravno Naga Epic je wireless miš i pronašii smo da je odziv identičan kao i kad je miš vezan preko kabla. Baterija dosta dugo traje, mada jedini problem može biti ukoliko planirate maraton igračke sesije, gde ćete morati da odmorite malo kako bi se miš napunio ili, ćete morati da ga povežete na USB kabl.

Korišćenje Naga Epic miša bilo je veoma udobno, čak i posle dužeg vremenskog igračanja, sve zahvaljujući njegovom obliku. Kao što smo već rekli oblik je moguće promeniti na desnoj strani jer se paneli skidaju. Svaki side panel je bio odličan za korišćenje, medjutim najveći nam je najviše odgovarao. Ovo je uglavnom zato što je omogućavao da se dva prsta odmaraju na njemu. Leva strana miša predvidjena za palac je dovoljno velika, kako bi lako identifikovali taster po osećaju.

Što se tiče samog Razer Naga fokusa, dobili smo addone koje možemo da koristimo u MMO igrama, koji uključuje i najpopularniji World of Warcraft. World of Warcraft add-on je mod za lakše i brže podešavanje tastera na Naga mišu. Veoma je jednostavan i lak za korišćenje i odlično se snalazio sa community addonom kao što je Bartender. Ovo odlično softwersko iskustvo nastavlja se sa Razer Control Panelom koji je jednostavan za korišćenje. Dodaćemo i mogućnost lakog ažuriranja firmware-a što će omogućiti Vašem mišu da nastavi da se razvija i radi dobro dugo vremena.

Zaključak
Razer Naga je uvek bio naš number one MMO miš, od kako je pušten u prodaji. I onda smo bili impresionirani mogućnostima koje je tada pružao, a onda nam je došla Molten verzija koja je donela par novina. Kada pogledamo Epic verziju, Razer je drastično otišao korak dalje. Bez gubitka signala u WIFI režimu, mogućnost podešavanja oblika miša, što nam daje dodatnu udobnost pri korišćenju, Razer je zadržao i kvalitet Naga Epic miša; kada krenemo samo od Epic pakovanja u kome dolazi, stanice za punjenje miša sve je u top rangu!

Na kraju kada dodjemo do njegove cene Epic miš je skup, medjutim to nam je jasno, jer Razer proizvodi vrhunski asortiman koji opravdava svoj cenovni rang. Sigurno bilo koji MMO igrač koji ne poseduje Naga miš, a traži da kupi visoko kvalitetan wifi miš, biće savetovan da kupi Razer Naga Epic. U stvari mi zasigurno možemo reći da vlasnici originalne verzije treba da razmisle o kupovini novog modela, jer je on jednostavno tolko dobar!

Razer Naga Epic Mouse na test ustupio generalni zastupnik za Razer u Srbiji Computerland.

Razer Kraken Review

Jedna od glavnih stvari koju uvek uzimate u obzir kada kupujete dobre gaming slušalice je da su one udobne. Naravno za tako nešto potrebno je dugo vremena, kako bi pronašli odgovarajuće slušalice, a takodje iste moraju da imaju i odličan zvuk. Razer je igračima ponudio novi gaming headset - Razer Kraken!

   


Razer Kraken su stereo slušalice, podesive za sve veličine, udobne i predvidjene za dugo korišćenje. Ove veoma zelene slušalice imaju sledeće specifikacije:
 • Tip: Gaming slušalice (Bez Mikrofona)
 • Sistem: Stereo
 • Zvučnik: 40 mm, Neodymium Magnets
 • Frekventni opseg: 20Hz - 20KHz
 • Osetljivost: >110dB ± 4dB at 1 kHz
 • Impedansa: 32Ω at 1kHz
 • Priključci: 3.5mm analog
 • Dužina kabla: 1.3 m + 2m
 • Težina: 280 g
40mm neodymium drajveri su okruženi sa velikim jastučićima punjenim penom, a prekrivenim mekim skajem. Svaka slušalica ima veliki otvor tako da će obuhvatiti lepo vaše uši. Ovaj dizajn pomaže da blokira da čujete zvukove van slušalice. Pošto su veoma meke, i lagane bio sam u stanju da ih nosim duže vreme i igrajući World of Warcraft, bez ikakvih neprijatnosti. Ako je nešto dobro kod ovih slušalice, to je da nećete osetiti umor oko ušiju posle dužih igračkih sesija. Dodatna osobina ovih slušalica je što možete podesiti headband sa obe strane.
 
   

   

 

Razer je kod ovih slušalica mislio i na dužinu kabla koji je dugačak 1,3m plus 2m ako povežete nastavak. Za povezivanje sa računarom koristi klasičan jack od 3.5mm.

   

Dolazimo do zvuka koji je definitivno odličan za gaming. Takodje testirali smo i slušalice za slušanje muzike, a one su nam pružile odlične tribale i bass koji nas je iznenadio! Što se tiče igrica, koje se oslanjaju na bass, Kraken su se odlično pokazale. Osetićete zvuk pucanja i eksplozija kao de se nalazite u igri, upravo zbog odličnog bassa koje nam ove slušalice pružaju. Reprodukcija glasova u igrici nisu loši, ali kad se nadjete u sred intezivnih akcionih scena, Kraken će odraditi odličan posao. Da budemo iskreni, Razer specijalnost pruža solidne proizvode za igrače i Kraken izgleda da se bolje nosi sa igricama nego sa muzikom u ovom slučaju.

Kraken Gaming Slušalice nam ne donosi nešto specijalno i fansi kako smo to naviknuli. Pored svog prepoznatljivog zelenog dizajna, ovo su solidne stereo slušalice sa odličnim basom i zvukom. Sa mogućnošću da povežete ove slušalice na Vaš mobilni i PC, ovo su odlične slušalice za svakog gamera. A pomenućemo opet da se Razer dosta potrudio da one budu udobne i za dugo nošenje. Sa cenom od ~78 evra, Kraken slušalice stavlja u srednje budžetnu klasu gaming slušalica koje bi preporučili svima, sem ukoliko imate potrebe za mikrofonom, a to će Vam ponuditi njego unapredjen model Razer Kraken Pro, ali po ceni od ~105 evra.

Razer BlackWidow 2014 Gaming Keyboard

Nova Razer BlackWidow “2014 Edition” mehanička gejming tastatura dobila je novu tehnologiju svičeva na tasterima, ali je to u suštini ista gaming tastatura koju smo već videli. Zbog čega je Razer odlučio da nadogradi već fenomenalnu tastaturu? Zato smo imali prilike da je isprobamo i vidimo razlike!

Prva BlackWidow tastatura bila je objavljena 2010 godine (sa svojim Razer Blue Led periodom), a to je i bila prva njihova mehanička tastatura koje je predstavljena kao premium gejming periferija. Pored njihove odlične preciznosti, izdržljivosti, mehaničke tastature su stara tehnologija, koja nije mnogo bila uspešna zbog tastatura koje su koristile membrane, koje su ujedno bile jeftinije u izradi i prodaji. Medjutim Razer BlackWidow, sa Cherry-MX blue (clicky) svičevima, predstavio je igračima superiorniju periferiju koja im je pomogla brzom odzivu, anti-ghostu i većoj izdržljivosti tastera.

Pakovanje

BlackWidow Razer “2014 Edition” tastatura dolazi u kutiji standardnog Razer stila. Ista šema boja, crne i zelene koje se prostiru preko cele kutije, gde na obe strane imamo ispisane bitne karakteristike tastature. Tu je i mali prozor koji ostavlja kupcima da probaju osećaj tastera pre nego što je kupe. Unutar kutije tastatura je zaštićena plastičnom folijom sem tastera strelica (napred, nazard i gore, dole). 

Razer BlackWidow 2014 Tastatura

Razer BlackWidow Razer “2014 Edition” je lepo dizajnirana tastatura crne boje , veličine 475x171x30mm, napravljena od mat plastike. Svaki taster na njoj može da promeni funkciju uz pomoć Razer Synapse programa i koji Vam donosi mogućnost da napravite 10 različitih profila.

Sa desne stranice tastature imamo 3.5mm konektore za slušalice kao i jedan USB port za povezivanje dodatnog uredjaja. Ovaj port ima dovoljno snage da na njemu punite Vaš mobilni telefon.

Na levoj strani tastature nalazimo 5 Razer macro tastera za gaming na kojima možete podesiti odredjene funkcije za igricu, korišćenjem Razer Synapse programa ili jednostavnim klikom na FN+M taster. Taster FN koji se nalazi desno od space dugmeta takodje možete koristiti i za sekundarne funkcije F tastera, a to su: Media tasteri, i Gaming mode koji gasi Windows tastere (ujedno i ALT + TAB funkciju).

Na zadnjoj strani tastature, nalazimo nalepnicu gde možemo pročitati informacije proizvoda, gumene nožice koje odlično drže tastaturu za stolom kako se ne bi pomerala. Tu su i dve nožice na gornjim krajevima kojim možete podići nivo tastature za 1cm.Razer BlackWidow “2014 Edition” konektujete se na sistem 2m dugačkim kablom uz pomoć dva pozlaćena USB konektora i dva 3.5mm audio konektora. 

Karakteristike:

 • Razer™ Mehanički Svičevi (50g sila pritiska)
 • Svaki taster može da izdrži 60 miliona pritiska
 • Anti Ghosting za pritisak do 10 tastera istovremeno
 • Kompletno programibilni tasteri i on-the-fly macro snimanje
 • 5 dodatnih macro tastera
 • Gaming Mode opcija (Isključuje Windows taster / Alt + F4 i ALT+TAB)
 • Audio-out/mic-in Ulazi
 • USB Port
 • Razer Synapse 2.0
 • Pleten kabl
 • Veličina: 475mm (širina) x 171mm (dužina) x 20mm (visina)
 • Težina: ~1500 grama

Pa koja je razlika u 2014 Ediciji tastature? Svičevi koji su zamenili stare Cherry MX blue mehaničke svičeve sa novim inovativnim “Razer Green” svičevima.
Razer Green svičevi su veoma slični Cherry MX-blue svičevima - oni su glasni, sa prelepim klikom koji ima neku svoju simfoniju za Vaše uši dok kuckate, dok nekom zvuk može biti jako iritantan. (Razer je takodje predstavio i “Razer Orange” svičeve, koji su veoma tihi i dostupni samo na nekim modelima tastatura.)

Razer Green karakteristike su sledeće:

 • Veća izdržljivost: 60 miliona klika naspram 50 miliona (Cherry MX svičeva).
 • Kraće Aktiviranje tastera (npr. nemorate da pritisnete jako taster kako bi se on registrovao). Razer Green svičevi zahtevaju hod tastera od 1.9 +/- 0.4mm kako bi se aktivirao, dok kod standardnih mehaničkih tastera hod je 2.2 +/- 0.6mm.
 • Brži reset: kraće aktiviranje tastera znači i brži reset da ponovo i brže kliknete na isti

Još jedna dobra stvar kod 2014 modela je mek dodir i mat crna boja umesto sjajne na plastici koja je znala da se razmazuje na 2010 ediciji.

Performanse

Pravo pitanje je sledeće: Da li su Razer Green svičevi uopšte imaju neke razlike u odnosu na njihovu već odličnu tastaturu?

Iskreno, moramo reći ne toliko. Nismo imali prilike da vidimo velike razlike u performansama izmedju BlackWidow 2010 i BlackWidow 2014, a isprobali smo je u World of Warcraftu, Starcraftu, Heroes of the Storm i Diablo III.

Medjutim da li je Razer BlackWidow 2014 i dalje odlična mehanička tastatura?

Apsolutno! Možda novi tasteri nam nisu dali tolko primetne razlike u performansama, ali mi i dalje volimo ovu tastaturu, a posebno novu mat crnu boju.

Naravno, i dalje bi voleli da vidimo još jedan dodatni USB port, i možda koji više dodatni macro taster, ali Razer BlackWidow 2014 je i dalje naš personalni favorit i veoma je preporučujemo svim gaming igračima, jer ona zaslužuje čistu desetku!

Tu je naravno i Razer Synapse 2.0 software, koji Vam omogućava jednostavno podešavanja macro na tasterima. Preko ovog program lako možete podesiti 5 macros tastera koji se nalaze na samom kraju leve strane tastature, kao i bilo koji taster na tastaturi. Takodje preko tastature bez programa možete snimit macro na bilo kom tasteru.

Zaključak: Čista desetka!

Kao i kod većine novih tastatura, biće potreban period upoznavanja sa novim proizvodima, više zbog mehaničkih tastera i izmene u rasporedu. Ali posle tog kratkog perioda prilagodjavanja pronaćićete kolko su mnogo brže i kolko poboljšanja donose u igranju. Igrači će pronaći on-the-fly makro snimanje od velike koristi. Generalno BlackWidow nudi vodeći kvalitet izrade, i veliki skup funkcija za izuzetan doživljaj u kucanju, po ceni od ~12799,00 dinara!

Tastaturu na test ustupio generalni zastupnik za Razer u Srbiji Computerland.
 

Logitech G440 Mousepad

Logitech nije stranac u high-end gaming tržištu periferija, gde su se godinama dobro nosili sa konkurencijom po pitanju inovacije, kvaliteta i cena. Ono što smo se uvek pitali je, zašto Logitech nije proizvodio podloge za miš? Nikada nismo dobili odgovor na to pitanje, ali od kako su počeli sa proizvodnjom Logitech G periferija, po prvi put izbacili su i svoje podloge za miš Logitech G240 (tkanika) i Logitech G440 (ćvrst materijal - termoplastični polimer)

Po ceni od 29.99€, Logitech G440 sigurno vredi za takav jak brend. Ona sigurno opravdava svoju cenu po pitanju kvaliteta proizvoda, ušta smo se i sami uverili prilikom testiranja. Pa evo i par detalja:

Specifikacije
 • Podloga: Polypropylene - termoplastični polimer
 • Širina: 340 mm
 • Dužina: 280 mm
 • Debljina: 3 mm
 • Težina: 229 g
 • Garancija: 3 godine

Kao što je navedeno u specifikacijama, G440 više odgovara standardnom kvadratastom obliku, koji odgovara svim vrstama današnjih igrica. G440 je sasvim dovoljne veličine, sem ako nemate velike potrebe za većim površinama podloge. Pa da vidimo kako G440 izgleda izbliza...

Pogled Izbliza

G440 dolazi u elegantnoj flat kutiji, crno i plave-neon boje, sa brendiranim Logitech G Logo-om.

Pozadi možemo pročitati specifikacije podloge na više jezika. Kao što vidite na slici u prilogu, postoji i mali trouglasti deo koji je izrezan i gde se nalazi tekstura kao sa podloge, kako bi mogli dodirom da osetite kako površina podloge izgleda bez otvaranja kutije.

Otvaranjem kutije, primetili smo samo podlogu i dokumentaciju koja dolazi uz nju. Početni utisak je da je površina podloge klizava, ali ne kao kod ostalih plastičnih podloga koje smo imali prilike da testiramo. Dno podloge je od gume, tako da nećete imati problema da Vam se podloga pomera. Gde je budete postavili, tu će sigurno i da ostane. Na prvi pogled G440 dizajn i konstrukcija deluju sasvim jednostavno. Gornja površina je crne boje, sa prelepom teksturom i samo slovo G na dnu desnog ugla. Performanse

Probali smo tri miša sa ovom podlogom, uključujući Logitech G602s i skuplje modele Razer Mambu i SteelSeries World of Warcraft WIFI Miš. U testu nismo imali osećaj da ima neke velike razlike u korišćenju sva tri miša. Podloga se pokazala odlično u sva tri slučaja, dok smo igrali World of Warcraft, Starcraft 2 i Counter Strike Global Offensive. Kada govorimo i High-DPI igrama, probali smo da odigramo Counter Strike Global Offensive sa 5700 DPI, i sensitivity 0.1. U toku igre podloga je pružila užitak da osetite adrenalin dok dostižete velike brzine bez gubitaka kontrole nad mišem!

Bez obzira da li koristite optički ili laserski miš, G440 pravi put do odlične preciznosti senzora. Logitech G440 Podloga pružiće Vam uvek tačnost koja Vam je potrebna da pobedite u svakoj igri!

Zaključak

Po ceni od 29.99€, Logitech G440 podloga se sigurno više isplati nego konkurentski proizvodi kao što su SteelSeries QCK+, ili njihov skuplji model čvrstije izrade. Ukoliko tragate za novom podlogom za vašeg miša, teško da ćete pogrešiti ukoliko se odlučite za G440. Veliki plus je i u tome što se podloga odlično pokazala u korišćenju Logitechovih miševa. Takodje je i jednostavna za čišćenje i održavanje.
Logitech G440 će biti dobar pratilac na svakom računarskom stolu, za gaming i generalnu upotrebu.

Logitech G430 Review

Većin Hardcore igrača uvek se odluče da kupe PC gaming slušalice, kako bi bolje ušli u virtualni svet, ili kako bi dobili prednost u online takmičenju. Logitech G430 upravo ima taj cilj da pruži najbolje u oba sveta, svojim novim proizvodom koji u sebi ima: 7.1 Dolby Surround sound i odličan mikrofon koji poništava buku vaših prijatelja, roditelja ili cimera u daljini. Za samo 79 Evra, dobićete udobne, sportske slušalice sa odličnim audio kvalitetom za bilo koju gaming sesiju.
 
Dizjan
Logitech G430 slušalice napravljene su od crne plastike, sa svetlo plavom bojom tkanine jastučića na vrhu, kao i na svakoj naušnici koje su napravljene od memorijske pene.
Slušalice imaju mikrofon (na levoj slušalici) sa "noise-canceling" tehnologijom koji će poništiti svaki vid buke u vašem okruženju. Svaka slušalica na sebi ima Logitech "G" Logo, i može da se rotira 90 stepeni, kako bi legle na površinu.
 
 
Mere Logitech G430 su 17,78 x 17,78 x 7,62 cm, i težine 255 grama, sa headbandom koji može da se podesi par centimetra. Jastučići na slušalicama mogu da se uklone jednostavno, ukoliko je potrebno da očistite naušnice. Na žalost kao manu stavićemo što ove slušalice dolaze samo u ovoj boji (Crnoj-Plavoj), jer ukoliko vam se ne svidja boja, moraćete da potražite druge slušalice.
 


 
G430 svetlo-plavi kabl ima na sebi podešavanje za zvuk koji možete okačiti na svojoj košulji, kako bi vam lakše bilo da ugasite mikrofon, ili da smanjite / pojačate ton. Malo nam je ovo čudno što se Logitech odlučio na ovaj korak, obzirom da je to mnogo bolje rešeno na njegovom starijem bratu G35, gde se podešavanje zvuka i mikrofona vrši na samoj levoj slušalici. Na kraju kabl nalazi se 3.5-mm dzekovi, koji mogu da se konektuju na USB adapter (USB Adapter se ponaša kao zasebna zvučna kartica).
Iako je dizajniran isključivo za PC, G430 možete koristiti za smartphone, konzole, svaki uredjaj koji ima na sebi headphone priključak. Medjutim, ukoliko želite da uživate u ekvilajzeru i 7.1 zvuku, za to će Vam biti potreban USB Adapter, i Windows operativni sistem.
 


 
Udobnost
Pronašli smo da je 255 grama, G430 slušalica udoban za nošenje. 8 sati igranja counter strika, nismo uspeli da osetimo težinu slušalica, bolove ili vrućinu u ušima koje neke slušalice znaju da stvaraju, a za koje su zaslužni novi jastučići kroz koje lepo cirkuliše vazduh. Posle dugog igranja jednostavno smo zaboravili da koristimo slušalice.
 


 
Logitech Gaming Software
Logitech G430 zahteva Windows 8, 7 ili Vista operativni sistem, i on će odmah proradi ikako slušalice uključite u računar. Medjutim, moraćete da skinete besplatnu Logitech Gaming Software  aplikaciju sa Logitech sajta, kako bi dobili mogućnost korišćenja 7.1 Dolby surround zvuka. Ovaj program takodje omogućava da podešavate ostale Logitech proizvode koje uključite u računar, kao miš i tastatura.
 

Kako uključite slušalice i završite instalacijom, imaćete pristup podešavanju zvuka na slušalicama, mikrofonu, ekvilajzeru, kao i podešavanju bassa i treble.
Tu je naravno i podešavanje da li hoćete da slušalice koristite kao Stereo ili 7.1 surround-sound, zajedno sa testom 7.1 sorround zvuka.
 
Performanse Zvuka
Logitech G430 imaju 40 mm drivere i 32 Ohms impedencije, sa frekvencijom opsega 20 Hz do 20 KHz i jačine 90 dB SPL/mW. Slušalice smo stavili na test Top PC naslova, i razultati su bili više nego pozitivni. Sve što imam da kažem je da jezvuk i mikrofon bum i apsolutno izvanredan. Mogao sam da čujem zrna peska kako padaju na zemlju oko mene, blagi povetarac u ravnici dok sam jahao konja u Skirimu, jasne i oštre zvuke basa i visokih tonova u muzici praćen povicima smrti u Medieval Varfare.
Counter Strike Global Offensive, i možemo reći da su nas vrlo impresionirale. Mogli smo da čujemo sigurno odakle nam protivnik dolazi, što je zaslužan 7.1  surround-sound. Plus, zvuk pucnjave u igri bio je gromoglasan, tako da je užitak u igri bio još više prijatan. Osećao sam se kao da varam u igri, jer sam mogao tačno da čujem gde se ko nalazi.
 
Mikrofon
Elastični 10cm mikrofon na Logitech G430 je lak za podešavanje, bilo da želite mikrofon par cm dalje od vaše glave ili blizu vaših usana.
Logitech G430 noise-canceling mikrofon ukloniće sve sporedne zvukove dok razgovarate sa vašim timom preko ventrila, teamspeaka ili skype. Glas je bio kristalno jasan u svakom trenutko razgovora.
 
Zaključak
Toplo preporučujemo Logitech G430 gaming slušalica. Nećete pogrešiti ako investrate u ovo za igranje ili ako želite da slušate muziku. Pored toga što su napravljene za gaming, podsećamo vas da iste možete koristiti i za slušanje muzike preko smartphona, ili bilo kog uredjaja sa klasičnim audio ulazom. Kada dodjemo do cenovnog ranga od 79 evra, vredi svaku paru.
Copyright © 2005 - 2014 AdriaCraft - Adriatic Gaming Community Fansite All right reserved / Sva prava zadržana.
Posetioci ovih stranica obavezuju se da će poštovati uslove iz Pravila o korišćenju web stranica adriacraft.net. Pročitajte tekst: Uslovi korišćenja.
Website designed by AdriaDev